NØKKELINGREDIENSER // ELIXIR COSMECEUTICALS

AKTIVE VIRKESTOFFER I
ELIXIR COSMECEUTICALS

elixir-cosmeceuticals

GLYKOLSYRE

Hva er fruktsyrer og Alfa-Hydroxysyrer (AHA)?
Alfa-hydroxysyrer er en fellesbetegnelse på en stor gruppe av fruktsyrer som brukes til hudforbedring. AHA-molekylene finnes naturlig i flere frukter og kalles derfor fruktsyre. Eksempler er glykolsyre (sukkerroer), lactic acid (melk) og citric acid (sitrusfrukt). Glykolsyre er den mest effektive av alle fruktsyrene.

Hvordan virker fruktsyrer?
Fruktsyrer virker i det øverste cellelaget i huden (stratum corneum). De svekker bindingene mellom hudcellene i overhuden og gir en lett avskalling av huden (peeling). Dette fjerner det øverste hornlaget og gir en glattere, renere, strammere og mer glinsende hud. Glykolsyre jevner også ut pigment i huden, og i høyere konsentrasjoner kan avbleke brune flekker. De med tydelig solpåvirket hud har generelt svært god effekt av fruktsyrer. Hvilken konsentrasjon man velger avhenger av hudproblemet man behandler. Glykolsyre er generelt mest effektivt i en konsentrasjon mellom 10-20%. Høyere konsentrasjoner kan brukes som klinikkbehandling, og dette benevnes som kjemisk peeling.

Hva kan man forvente av fruktsyrer?
Flere kliniske studier har bekreftet at fruktsyrer er en effektiv behandlingsmetode til hudforbedring. Fine linjer, pigment og ruhet i huden bedres ved bruk av alfa-hydroxysyrer. Vanlige bivirkninger er rødhet i huden, tørrhet og lett svie. Behandlingen tolereres av de fleste svært godt. Det er viktig å bruke solbeskyttelse om sommeren. Irritasjon kan reduseres ved bruk av fuktighetskrem. En liten andel vil ikke tolerere behandling med fruktsyrer, og de med eksem og rosacea (souperose) er spesielt utsatt.

MANDELSYRE

Hva er mandelsyre?
Mandelsyre (mandelic acid) er en mildere fruktsyre og virker mindre penetrerende og irriterende. Egner seg for de fleste hudtyper, inkludert sensitiv/rosacea-hud. Den virker antibakteriell og penetrerer pore-linningen med en lipofil effekt som vil si at den evner å trekke til seg fettstoffer. Dette gjør den svært gunstig for en akne-hud, hudormer, post-inflammatorisk pigmentering, pigmentflekker og mørkere hudtoner. Den egner seg også for aldrende hud på fine linjer og solskader.

Hvordan brukes mandelsyre?
Hjemmeprodukter som inneholder mandelsyre brukes som mild rengjørende og eksfolierende effekt. Virkestoffet er spesielt gunstig mot tilstoppede porer, ru og grov hud, men egner seg også mot fine linjer, ujevnt pigment og solskader.

GLUKONOLAKTONE (PHA-SYRE) 

Hva er gluconolaktone?
Gluconolactone, en polyhydroksysyre (PHA), er en naturlig sukkersyre i huden og tiltrekker seg energi til cellene. Det er et krystall-lignende hvitt pulver utvunnet fra glykolsyre. PHA-syrer har større molekyl og er en mildere og snillere syre enn AHA-syrer.

Hvordan fungerer Glukonolaktone?
Gluconolactone er en naturlig antioksidant-substans som evner å tiltrekke seg fuktighet og har en mild eksfolierende egenskap. Glukonolaktone består av flere vanntiltrekkende hydrosylgrupper som hydrer huden og gir økt grad av fuktighet. Ifølge studie omtalt i Dermatologisk Kirurgisk journal, ga Glukonotaktone opptil 50% beskyttelse mot UV-stråling i motsetning ti lAHA-syrer som gjør huden mer solsensitiv.

Gjennom sin naturlige antioksidant-effekt reduserer den AGEs (advanced glycation end product) og opprettholder en bedre collagen- og elastinproduksjon. Gluconolactone evner også å kelatere (skille ut) metaller som oksiderer og reduserer dannelse av frie radikaler og ujevnt pigment.

Hva kan man forvente av glukonolaktone?
Ifølge Journal of Cosmetic Dermatology reduserer glukonolaktone fotoaldring forårsaket av UV-stråler, forurensing og livsstil. Etter 6-12 uker 2 x daglig bruk kunne det sees bedring på elastisitet, linjer, rynker, tørrhet, rødhet, grovhet, porer og pigmentering. Studiene viste også forbedringer hos pasienter med rosacea og sensitiv hud. Det er ingen advarsler om bruk av glukonolaktone, og på grunn av PHA-sammensetningen vil det være tryggere å bruke enn produkter som inneholder AHA- eller BHA-syrer.

SALISYLSYRE

Hva er salisylsyre?
Salisylsyre brukes ofte til å behandle akne og uren hud. Salisylsyre fører til lett avskalling av det øvre hudlaget, reduserer forekomst av hudormer og åpner tilstoppede porer. Salisylsyre er spesielt effektivt mot uren hud da oppløsningen trenger ned i talgkjertlene. Dette bidrar til å redusere overflødig talg. Salisylsyre har også gunstig effekt mot solpåvirket hud.

Hvordan brukes salisylsyre?
Hjemmeprodukter inneholder salisylsyre i konsentrasjon 0,5-2% som brukes 2 ganger daglig. Vanlige bivirkninger er tørrhet, svie og lett irritasjon i huden ved oppstart. Dette motvirkes ved bruk av en mild, gjerne oljefri, fuktighetskrem. Ved uttalt tørrhet og irritasjon brukes salisylsyre kun 2-3 ganger i uken i tilvenningsfasen. Salisylsyre-peeling utføres på klinikk i konsentrasjon 10-20%, og kan kombineres med annen behandling for uren hud.

RETINOL (A-VITAMIN)

Hva er retinoider?
A-vitamin går under fellesbenevnelsen retinoider. Det er vist i flere kliniske studier at langtidsbruk av A-vitamin kan bedre solpåvirket hud og aldringstegn. Vitamin A øker produksjonen av nye celler og fører til utstøtelse av gamle. A-vitamin kan brukes for å jevne ut hudfargen,  redusere fine linjer og pigmentflekker, bedre solpåvirket hud, redusere store porer og motvirke kvisedannelse. A-vitamin skal ikke brukes av gravide og ammende, og med forsiktighet hos de med eksem eller rosacea (couperose). A-vitamin anses av hudleger  og plastikk-kirurger som gullstanden for behandling av fine linjer og solpåvirket hud. Full effekt av A-vitamin sees etter 6-12 måneders regelmessig bruk.

Finnes det flere ulike typer retinol/a-vitamin?
De mest brukte A-vitamin til kosmetisk bruk er retinyl palmitate, retinol, retinaldehyde og A-vitaminsyre. Retinol er en svakere utgave med mindre hudirritasjon enn tretinoin. En klinisk studie i anerkjente Archives og Dermatology har vist av bruk av retinol over 24 uker bedrer fine linjer og øker kollagenproduksjonen i huden. En studie publisert i oktober 2009 viste også bedring av solpåvirket hud.

Viktige momenter ved bruk av A-vitaminsyre
1. Brukes hver kveld etter at huden er renset.
2. Appliser en mengde på størrelse med en "ert" til hele ansiktet.
3. Appliser gjerne fuktighskrem 20 minutter etter.
4. Bruk solfaktor på dagtid, uansett vær.
5. Hvis irritasjon oppstår, ta en kortvarig pause fra behandlingen og applisere rikelig med fuktighet.
6. Noen tolerer kun å bruke konsentrerte retinoider 2-3 dager i uken.
7. Etter 9 måneders daglig bruk kan man redusere hyppigheten til 2-3 kvelder i uken for å opprettholde resultatet.

L-ASKORBINSYRE (VITAMIN-C)

Hva er L-askorbinsyre?
L-askorbinsyre, bedre kjent som vitamin C, er en antioksidant som gir hudforbedring. Ultrafiolett bestråling fra solen reduserer mengden vitamin C i huden, og øker samtidig dannelse av skadelige frie radikaler. Bruk av kremer som inneholder L-askorbinsyre gjenoppretter denne balansen og motvirker dannelse  av frie radikaler. Produkter som inneholder vitamin C er spesielt å anbefale om sommeren når vi utsettes for sollys.

Hvordan virker L-askorbinsyre?
Kliniske studier har vist at vitamin C (L-ascorbic acid) reduserer antall "solbrente celler" i huden med 40-60%, og reduserer UV-skade på arvematerialet (DNA) med 62%. Vitamin C er også anti-inflammatorisk og reduserer irritasjon og betennelse i huden. Vitamin C er videre en viktig kofaktor i dannelse av kollagen og hjelper til å forsterke barrieremekanismene som beskytter huden. Kremer som inneholder vitamin C i konsentrasjon 10-20% er foretrukket for å oppnå ønsket effekt, og jo høyere konsentrasjon man bruker, desto mer virkningsfulle er produktene.

Hvor effektivt er L-askorbinsyre?
I en studie fra 1999 behandler 28 personer halve ansiktet med fuktighet og andre halvparten med L-askorbinsyre. Ansiktshalvdelen som ble behandlet med fuktighet opplevde nesten ingen hudforbedring, mens hele 84% opplevde hudforbedring på siden behandlet med L-askorbinsyre etter 12 uker. Hudforbedring bestod av reduksjon i fine linjer (68%), ruhet (36%) og bedre pigmentering (32%). Bivirkninger rapportert var lett svie i huden (55%), rødhet (24%) og tørrhet (5%). Andre studier har også vist at C-vitamin kan bedre fine linjer, ruhet, brune flekker og tegn på solpåvirket hud.

VITAMIN C ESTER 3-0-ETHYL-ASCORBIC ACID (EAC)

Hva er vitamin C ester (ethyl ascorbic acid)?
Vitamin C er også et vannløselig vitamin og fungerer blant annet som en antioksidant og er nødvendig for kollagenproduksjonen. Problemet med vanlig vitamin C er at det oksiderer (blir gult/brukt) når det er oppløst i vann og dermed mister sin effekt. Som vitamin C ester er det beskyttet mot denne nedbrytingen og beandler dermed sin gunstige effekt i tillegg til lang holdbarhet. Ethyl ascorbic acid er den nyeste og mest kostbare formen for vitamin C estere.

Hvordan virker ethyl ascorbic acid?
Det er en stabilisert form av vitamin C som gir umiddelbar og langvarig effekt. Det er en ster antioksidant som forsterkes ved å kombinere den med vitamin E og ferulic acid (ferulinsyre). Den hemmer tyrosinase (enzym som lager melanin) og motvirker dermed pigmentflekker fordi det hindrer at melanin klumper seg sammen. Vitamin C er også nødvendig for kollagenproduksjon og beskytter samtidig mot UV-skader.

Har ethyl ascorbic acid vært studert?
Ethyl ascorbic acid er den nyeste og mest stabile formen for vitamin C, laget i Japan. Den er både vannløselig og fettløselig slik at den gir et bedre opptak. Dette gir også en depot-effekt slik at vitamin C-nivået varer lengre etter påføring. Det er et pro-vitamin som omdannes til vanlig vitamin C når det er påført huden.

GREEN TEA (GRØNN TE)

Hva er green tea?
Grønn te-ekstrakt utvinnes fra bladene Camelia sinensis og inneholder en kombinasjon av polyfenoler (garvestoffer) som gjør den til en av de kraftigste antioksidantene man kjenner til. Grønn te motvirker frie radikaler på tilsvarende måte som vitamin C. Grønn te er også anti-inflammatorisk og reduserer irritasjon og betennelse i huden.

Hva brukes grønn te mot?
Grønn te er vist å redusere forekomst av "solskadede celler" etter ultrafiolett eksponering ved å beskytte arvematerialet. Det undersøkes videre også om grønn te kan motvirke enzymet kollagenase som bryter ned kollagen i huden. Grønn te er spesielt gunstig for de som er plaget med rosacea. Gjennom sin rolle som antioksidant, og ved å redusere betennelse i huden, har grønn te blitt er svært populært virkestoff i hudpleien.

NIACINAMIDE

Hva er niacinamide?
Niacinamide  er et av de best dokumenterte cosmeceuticals, og er et vannløselig B-vitamin. Fordelen med niacinamide er at det er meget godt tolerert også for de med sensitiv hud, og det styrker faktisk hudbarrieren og kan derfor også brukes som anti-aging for de med for eksempel atopisk eksem.

Hvordan virker niacinamide?
Niacinamide har mange funksjoner i huden. Det stimulerer huden ved å tilføre den grunnlaget for to co-enzymer, NADH og NADPH, som er viktig for cellens funksjon og energiomsetning. Med alderen synker nivåene av disse co-enzymene. Niacinamide hindrer også at melanin klumper seg sammen, og motvirker dermed også pigmentflekker. Niacinamide virker også betennelsesdempende og motvirker rødhet ved akne og rosacea. Videre øker det hudens produksjon av ceramider og brukes blant annet i behandling av atopisk eksem.

Har niacinamide vært studert?
Niacinamide har dokumentert effekt mot akne og rosacea, spesielt når det er rødt og betent. Videre har niacinamide dokumentert effekt mot hyperpigmentering, og i den studie var effekten sammenlignbar med hydrokinon. Videre har virkestoffet dokumentert effekt mot fine linjer.

SVOVEL

Hva er svovel?
Svovel er et naturlig mineral og komponent av kroppen vår som kan ha flere gunstige egenskaper for huden. Svovel har vært brukt innen hudfaget i over 70 år, og motvirker en rekke hudproblemer og utslett.

Hvordan virker svovel?
Den eksakte virkemåten til svovel er fortsatt ukjent. En vet at svovel motvirker dannelse av bakterier og sopp i huden. Det har også keratolytisk effekt, og fjerner det øverste hudlaget. Den keratolytiske effekten skyldes dannelse av hydrogensulfider som bryter ned bindingene mellom hudcellene i epidermis.

Har svovel vært studert?
Svovel har i kliniske studier vist seg å være effektivt mot kviser (akne), rosacea, perioral dermatitt, flass og seboreisk eksem. Trykk her for å lese om nøkkelingrediensen svovel.

RESVERATROL

Hva er resveratrol?
Resveratrol er et naturlig forekommende antioksidant som finnes i visse typer frukt, mat og nøtter. Funksjonen til resveratrol er å motvirke UV-stråling og infeksjoner. Drueskall inneholder en av de naturlige høyeste konsentrasjoner av resveratrol.

Er resveratrol studert?
Kliniske studier har vist at resveratrol har 17 ganger høyere aktivitet som antioksidant enn idebenone.

Hvordan virker resveratrol?
Den eksakte virkemåten til resveratrol er ikke fullt ut kjent. Virkestoffet har vært studert lenge for dets mulige antialdringseffekter og egenskaper som antioksidant.

AZELAINSYRE

Hva er azelainsyre?
Azelainsyre er en kjemisk fremstilt syre som både er fettløselig og vannløselig (azelaic acid + glyserin).

Hvordan virker azelainsyre?
Azelainsyre virker veksthemmende mot propionibakteriet (aknebakterien), hemmer dannelsen av keratinocytter (fettstoffer) og normaliserer forhorningsforstyrrelsen i epidermis. Virker anti-inflammatorisk og beroligende og demper i tillegg rødhet i huden. Blekende og forebyggende på pigmentforandringer og normaliserer fargestoffer.

Anbefalt bruk og funfact og azelainsyre
Virkestoffet trekker til seg talg og kan for noen virke litt uttørkende i starten. Ung pubertetshud og de mest sensitive hudtilstandene, bør begynne gradvis. Start gjerne med 2-4 ganger i uken og øk hyppighet etter hvert som tolerert til daglig bruk. Azelainsyre er blant USAs mest brukte ingrediens mot rosacea!

KOJIK SYRE

Hva er kojik-syre?
Kojik-syre er et ekstrakt som finnes i flere japanske sopparter (aspergillus oryza) som ble oppdaget i 1989. Soppen blir omtalt i Japan for Kojic.

Hvordan virker kojic-syre?
Syre blokkerer et enzym i huden som heter tyrosinase. Dette ensymet omdanner tyrosin til melanin (pigment i huden). Ved å blokkere tyrosinase har kojik-syre en blekende effekt og gir huden en jevn farge. Kojic forhindrer dannelse av melanin ved å kelatere kopper som reduserer opphopning av pigment og nydannelse av mørke flekker i huden. Den ar også antioksidant-egenskaper og beskytter mot frie radikaler og UV-skader.

Hva kan man forvente av kojik-syre?
Kliniske studier har vist at kojik i kombinasjon med AHA-syrer gir sammenlignbare resultater som reseptbelagte hydrokinon. I motsetning til hydrokinon er kojik-syre en antioksidant som brukes hele året og er bedre tolerert. Husk likevel alltid å bruke solbeskyttelse daglig.

ARBUTIN

Hva er arbutin?
Arbutin er en Beta-D-glucopyranoside derivat, avledet av hydrokinon som er naturlig utvunnet fra tranebær, hvete, blåbær og pære.

Hvordan virker arbutin?
Arbutin omdannes til hydrokinon i cellene og lagrer hydrokinon i depoer som frigis litt og litt. Dette fører til blokkering av enzymet tyrosinase som reduserer melaninproduksjonen. Arbutin doserer virkestoffet litt og litt i cellene og gir mindre irritasjoner og reaksjoner enn det kjemiske fremstilte virkestoffet hydrokinon, som er et reseptbelagt virkestoff mot overpigmentering.

Hva kan man forvente av arbutin?
Kliniske studier viser at 3% arbutin ga merkbar forbedring på hyperpigmentering som melasma, fregner og ujevnt pigment.

Pre-loader